Vragen

1. Hoe schrijf ik me in voor het onderzoek? 

 1. Via de knop ‘Registreer’, kom je op de introductiepagina terecht. Deze legt kort de volgende stappen van de registratieprocedure uit.

 2. Het document ‘informatiefiche’ (een korte samenvatting van wat we precies verwachten) neem je zorgvuldig door. Nadien geef je je toestemming voor deelname aan FLORA.

 3. Hierna lees je de privacyverklaring (we leggen je uit welke gegevens we verzamelen en hoe we daar mee omspringen) en bevestig je deze gelezen te hebben.

 4. Tot slot vul je het registratieformulier in. Hier worden enkele gegevens (naam, adres, …) opgevraagd.

 5. Je controleert en bevestigt deze gegevens.

 6. Via mail bevestigen we je registratie en worden de volgende stappen van het onderzoek meegedeeld.

 

2. Wanneer weet ik of ik geselecteerd ben voor deelname?

Op het moment dat de onderzoekers de resultaten van je huisartsbezoek verwerkt hebben, krijg je van ons een email die je deelname al dan niet bevestigt. 

 

3. Hoe verloopt de consultatie bij de huisarts?

Maandelijks (in het totaal 6x) vragen we je een afspraak vast te leggen bij je huisarts. We bezorgen je hiervoor een document (voor de terugbetaling van de consultatie) dat de huisarts kan invullen en dat je samen met je stoelgang- en speekselstaal en je ingevulde medische vragenlijst inlevert in een inzamelpunt.

 

De huisarts zal je gewicht, lengte, buik- en heupomtrek, bloeddruk en lichaamstemperatuur meten en samen met jou een medische vragenlijst invullen, alsook een bloedstaal afnemen. De resultaten van de bloedanalyse zijn het meest relevant wanneer je nuchter bent op het moment dat het bloedstaal genomen wordt. Nuchter wil zeggen dat je 8 uur voor de test geen calorieën via voeding of drank hebt opgenomen (water drinken mag). Indien mogelijk maak je dus best een afspraak met je huisarts voor een consultatie in de ochtend. Het bloedstaal wordt door je huisarts naar het analyselabo gestuurd en komt vervolgens bij VIB op het labo terecht. VIB bewaart deze bloedstalen en kan deze bijvoorbeeld gebruiken voor genetisch onderzoek in kader van andere studies.

4. Hoe verloopt de inzameling van je stoelgang- en speekselstaal?

Wanneer je deelneemt aan de studie bezorgen we je per post het nodige materiaal en de handleidingen voor de staalname. 

We zullen je vragen je genomen stalen te bewaren in de diepvries (-18°C) tot je ze inlevert bij een inzamelpunt. Het is uitermate belangrijk dat je je stoelgang- en speekselstaal onmiddellijk na staalname invriest voor verdere bewaring en maximaal 1 week na de staalname inlevert bij een inzamelpunt in je buurt. Deze inzamelpunten zijn meestal apotheken. We zorgen ervoor dat je een inzamelpunt vindt op maximaal 15 km van je woonplaats (de lijst met inzamelpunten wordt je toegestuurd via mail). De stalen moeten in bevroren toestand worden binnengebracht! Probeer het transport naar het inzamelpunt dus zo kort mogelijk te houden en/of verpak de stalen zodanig dat ze bevroren blijven. We bezorgen je hiervoor een koeltas met de nodige koelelementen.

​5. Hoe verloopt het bestelproces bij Collect&Go? 

Bij deelname aan het onderzoek zal je via mail alle nodige instructies ontvangen. Hieronder alvast de belangrijkste punten om rekening mee te houden:

 • Je wordt gevraagd om gedurende de hele studie je aankopen te doen via Collect&Go, het online boodschappenplatform van Colruyt Group.

 • Voor het onderzoek krijg je een tijdelijke geanonimiseerde Xtra-account. Zo worden je persoonsgegevens beschermd. Met dit account kan je je inloggen en je boodschappen doen op de Collect&Go website.

 • Je krijgt van ons ook een smartphone waarop een elektronische Xtra-kaart geïnstalleerd wordt. Deze kaart moet je steeds laten scannen wanneer je je boodschappen ophaalt in een Collect&Go afhaalpunt.​

 • Je dient steeds je bestelling 2 werkdagen (48u) voor je gewenste afhaaltijdstip te bevestigen.

 • Als eerste stap in je Collect&Go bestelproces dien je een afhaalpunt en afhaalmoment naar keuze te selecteren.

 • We vragen je om je boodschappen te doen in de Colruyt Laagste Prijzen (CLP) webshop, niet in de Bio-planet webshop. 

 • Eenmaal je je boodschappenmandje doorgegeven hebt, kan je dit niet meer aanpassen.

 • Indien je toch wilt aangeven dat een bepaald product in je mandje niet mag worden vervangen, kan je dit vermelden als opmerking in Collect&Go (naast het artikel). Bv. wanneer je iets aankoopt dat bestemd is voor je kinderen.​

6. Wat als mijn bijgestuurde boodschappenmandje duurder is dan mijn initiële mandje? 

 

Wanneer je je aankopen doet via het Collect&Go platform, betaal je steeds de prijs van het finale (bijgestuurde) boodschappenmandje. Betalen gebeurt bij het ophalen van je boodschappen in een Collect&Go afhaalpunt. Tijdens de 3 maanden durende interventie wordt de kostprijs van je initiële en je bijgestuurde (en dus betaalde) boodschappenmandje door ons bijgehouden. Indien blijkt dat je op het einde van het onderzoek extra betaald hebt, omwille van de bijsturing van je mandjes, wordt de meerkost door ons terugbetaald aan de hand van Collect&Go kortingsbonnen.

7. Krijg ik inzage in mijn onderzoeksresultaten?

Je krijgt geen individuele analyse van je darmflora bij deelname aan dit onderzoek. In dit stadium van het onderzoek weten we nog niet welk effect de samenstelling van je darmflora heeft op je gezondheid. De resultaten van de analyse van jouw darmflora kunnen daarom (nog) niet gebruikt worden op eventuele aandoeningen preventief op te sporen of om een diagnose te stellen - laat staan om een remedie voor te schrijven. We kiezen er dan ook voor om geen persoonlijke gegevens mee te delen aan de deelnemers. We willen namelijk het risico niet nemen dat dit aanleiding zou kunnen geven tot onjuiste conclusies. We hopen weliswaar dat ons onderzoek ooit zal leiden tot nieuwe diagnostica of geneesmiddelen, maar de af te leggen weg is nog lang. De resultaten van het bloedonderzoek worden aan je huisarts meegedeeld, zodat ze in jouw medisch dossier bewaard kunnen worden.

8. Is deelname anoniem?

Ja, alle gegevens die we verzamelen worden onmiddellijk gecodeerd in een databank zodat de identiteit van de vrijwilligers geheim blijft. Met die code kunnen we de resultaten koppelen aan de (medische) gegevens die we van de betrokken deelnemer ontvangen. Deze codes zijn slechts toegankelijk voor een zeer beperkt aantal personen die gebonden zijn door het beroepsgeheim. 

De persoonlijke gegevens worden enkel voor dit onderzoek verzameld en niet doorgegeven aan derden zonder de toestemming van de deelnemer. Als de gegevens in de toekomst nuttig zouden blijken voor een nog grotere (internationale) studie, dan blijven ze anoniem en zal er geen terugkoppeling meer mogelijk zijn naar het persoonlijk dossier. 

Deze studie (S63023) werd goedgekeurd door de Ethische Commissie Onderzoek UZ/KU Leuven.